Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno | 024-07-25 Inbjudan ute till Whiskykräftskiva med Hasse Nilsson
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Calvados - Världens främsta äppelbrandy. Så rubricerade jag min provning och i enlighet med den titel som Henric Mattsson valt till sin Calvadosbok. Nu är det kanske inte en helt lämplig rubrik eftersom även päron förekommer i vissa delar av Normandie vid tillverkning av Calvados.
Över hela världen är brandy ett använt begrepp för destillat från vin eller jäst must som lagrats i minst 6 månader på ekfat. Brandy kan tillverkas var som helst i världen men calvados kan bara produceras i den franska appellationen för calvados. Dock ett undantag - ett litet område i Argentina som bevisat att de tillverkat en äppelbrandy kallad calvados sedan länge. Appellation är ett geografiskt område med strikt definierade gränser. T.ex. vin, cognac, armagnac och ost är andra produkter där appellationssystemet används. För calvados i Frankrike är det delar av Normandie som ingår i appellationen.
Normandie ligger i norra Frankrike och har i år varit väldigt aktuellt eftersom det är 70 år sedan invasionen av de allierade - D-day 6 juni 1944.
Normandie har olika appellationer för Calvados. Mest känt är AOC Calvados Pays d´Auge där det bl.a. gäller, att det skall vara 100 % äpplen. AOC calvados Domfrontais - här skall det ingå minst 30% päron och resten är äpplen. Den tredje appellationen är AOC Calvados.
Även jag utgick från att de flesta av er har ganska liten erfarenhet av calvados så har jag trots detta inte satsat på en grundläggande calvadosprovning, utan i stället inriktat på gammal och unik calvados. Om det är bra eller inte är upp till var och en att bedöma. Men de flesta av er tror jag aldrig någonsin mer kommer att få chansen att samtidigt prova så många unika och förhoppningsvis även högkvalitativa calvados. Eftersom det är jag som är ansvarig för provningen, så är det kanske inte så förvånande att jag väljer den delen av sortimentet i stället för att satsa på yngre och mer lättillgängliga calvor.
Vikingarna har varit i Normandie på 900-talet med sina dryckesritualer - öl och "boer/björr"-jästa äpplen. På 1200-talet förekom försäljning av cider hos värdshus och handlare. Cider är vanligt i Spanien och på 1400-talet kom många influenser från baskerna. Destillering förekom på apotek och kloster på 1400-talet. Första kända destillationen i Normandie skedde 1544 - alltså 50 år efter första kända whiskytillverkningen i Skottland. I Sverige gjordes akvavit redan på 1400-talet. Det var ett ordentligt uppsving för cidertillverkningen på 1600-talet. Området "Calvados" skapas på 1700-talet och destillatet kallades "Eau-de-vie de cidre" och var mest en dryck för bönder. Senare delen av 1800-talet - vinlusen ödelägger vingårdarna vilket leder till gyllene tider för calvados (och whisky). AOC skapas 1942 som ger calvados namn och skydd. AOC calvados Domfrontais skapas 1997 - alltså en ganska ung appellation.
Tillverkningsprocessen – i princip samma steg som vid whiskytillverkning. Men även om tillverkningsstegen är jämförbara med whisky så är det stor skillnad. Whiskytillverkning sker i fabriker av varierande storlek. Tillverkning av calvados påminner ofta mycket mer om en mindre vinproducent.
Tillverkningssteg
Några ord om Lemorton
Den första producenten av högkvalitativ Calvados som jag fick kännedom om. Vid besök hos antingen A.E. Dor (cognac) eller Sempé (armagnac) i början av 2000-talet. Hade då ingen aning om Pays d´Auge och Domfrontais - en kunskap som kommit senare. Lemorton är en av de främsta producenterna i Domfrontais och idag är det sjätte generationen som driver gården. Besöket hos Lemorton blev för mig en ögonöppnare då jag förstod vilken småskalig produktion det är och hur mycket det påminner om en mindre vinbonde. Några bilder från besöket visasnedan. Notera speciellt den portabla enkelpannan. Lemorton har hög andel äpplen - använder 7 päron för varje äpple. Lagring sker på fat som är ca 30 år gamla. Destillering i portabel enkelpanna efter 11 månaders lagring av cidern på ekfat.
Några ord om Pierre Huet
Finns i Cambremer - Ciderhuvudstaden som är centralort för Route de Cidre. Också en producent av hög kvalitet men som ligger i Pays d´Auge - betyder 100 % äpplen. Femte generationen som idag driver Huet. Under besöket vid Route de Cidre bodde på gården där VD:n bor och hans fru drev en liten hotellrörelse, bild 22. En byggnad som tidigare bl.a. innehållit pressutrustning. Några bilder från besöket hos Pierre Huet.
Några bilder från Route de Cidre
För egen del var fem av de sex äldre calvorna nya bekantskaper även för mig. Har inte så stor erfarenhet av Calvados, men för mig överträffade provningen mina förväntningar. Något som jag tror att ganska många upplevde. På fråga av ordförande Anders var det många som blev sugna på att åka till Normandie.
Glas 1 | Lemorton 25 ans, 40 %; 555 kr | 1 | poäng |
Glas 2 | Pierre Huet Cordon Or +30 ans, 40 %; 855 kr | 32 | poäng |
Glas 3 | Lemorton 1972, 40%; 940 kr | 14 | poäng |
Glas 4 | Pierre Huet 40 ans, 53,4 %; 1485 kr | 106 | poäng |
Glas 5 | Pierre Huet 1935-1985 50 ans 40%; 3599 kr | 94 | poäng |
Glas 6 | Lemorton Rareté (ca 60 år gammal), 40 %; 1772 kr | 101 | poäng |
Glas 7 | Boulard Calvados Grand Solage, 40 %; 299 kr | 0 | poäng |
Lemorton 25 ans, 40%
Färg: Bärnsten - brun
Doft: Päron, ganska stor, aning fat, sötmatoner
Smak: Fattoner, lite sträv, viss fruktighet
Eftersmak: Fat, kryddig, aning päron, sötmatoner
Poäng: 87
Pierre Huet Cordon Or +30 ans, 40%
Färg: Mörk guld - bärnsten
Doft: Stor äpple, yppig
Smak: Äpplig, fattoner
Eftersmak: Äpple, fattoner, kryddig, lång, sötma
Poäng: 90
Lemorton 1972, 40%
Färg: Bärnsten - brun
Doft: Mycket päron, stor, fruktig
Smak: Frukt, fattoner, kryddig
Eftersmak: Frukt, fattoner, lite sötma, kryddig
Poäng: 92
Pierre Huet 40 ans, 53,4 %
Färg: Bärnsten med antydan gröntoner
Doft: Kryddig men där alkoholtonerna döljer en del dofter, mycket mindre äpple än glas 2, lite sötma
Smak: Fat, torr, lite frukt
Eftersmak: Fat, eldig, måttlig frukt, sötma - spritsötma
Poäng: 86
En mycket ovanlig Calvados som är buteljerad vid fatstyrka.
Pierre Huet 50 ans/1935-1985, 40 %
Färg: Bärnsten/brun med grön nyans
Doft: Stor, fattoner, kryddig, lite äpple
Smak: Äpple, syrlig, torr, lite fat
Eftersmak: Äpple, fat, lite sötma
Poäng: 93
Lemorton Rareté, 40 %
Färg: Bärnsten/brun med antydan gröntoner
Doft: Stor, sötma, päron/äpple, aning fat
Smak: Fat, sötma frukt
Eftersmak: Lång, päron, fat, sötma
Poäng: 95
Lemorton 25 ans, 40%
Doft: Äpple, päron, sötma, mandel, godis
Smak: Äpplen, päron, sötma
Eftersmak: Mandel, sötma
Poäng: 80
Pierre Huet Cordon Or +30 ans, 40%
Doft: Äpplen, ek, kryddor, godis, sötma
Smak: Äpplen, ek, sötma, kryddor
Eftersmak: Kryddor, ek, sötma
Poäng: 85
Lemorton 1972, 40%
Doft: Päron, ek, godis, kryddor, doftar gammal
Smak: Kryddor, ek, torr, päron, taniner
Eftersmak: Kryddor, torr
Poäng: 86
Pierre Huet 40 ans, 53,4 %
Doft: Sötma, äpplen, mjuk och försiktigg
Smak: Äpplen, ek, kryddor, taniner, godis, torr, choklad
Eftersmak: Äpplen, ek, kryddor, choklad, lång
Poäng: 90
Pierre Huet 50 ans/1935-1985, 40 %
Doft: Mycket kraftig ek, äpplen, godis, päron, kryddor, sötma
Smak: Äpplen, godis, sötma, kryddor
Eftersmak: Kryddor, ek, äpplen
Poäng: 88
Lemorton Rareté, 40 %
Doft: Äpplen, päron, ek, godis, sötma
Smak: Äpplen, päron, ek, kryddor
Eftersmak: Kryddor, godis
Poäng: 89
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024