Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Ardbeg – en ikon i whiskyvärlden! Efter att SMAD under flera år arbetat med att få Ardbegs destillerichef till Borlänge som provningsledare, så har vi äntligen lyckats. Michael Heads som varit chef för Ardbeg sedan början av 2007 genomförde nu för första gången en provning för en whiskyklubb. Känns som en ära att SMAD fått denna förmån. Med drygt 100 betalande var detta den vardagsprovning som lockat flest. Närvarande på plats var 90 deltagare.
Under 1990-talet levde Ardbeg farligt. Iain Henderson som vid den tidpunkten var chef för både Laphroaig och Ardbeg, ansåg att man skulle riva Ardbeg och därmed eliminera en kommande konkurrent till Laphroaig inom single malt området. Men tack och lov bestämde sig dåvarande ägarna, Allied Domecq, att sälja till Glenmorangie plc. Ett köp som slutfördes i början av 1997. Efter några månaders reparationsarbeten så återstartade Ardbeg produktionen igen vid midsommartid 1997. Vem kunde vid den tidpunkten ana att Ardbeg skulle bli ett sådant kultdestilleri? Iain Henderson kanske? SMAD upptäckte Ardbeg tidigt – långt före många andra. När dagens provning genomförts så är Ardbeg det destilleri som SMAD provat flest olika buteljeringar från.
2 juni släpptes Ardbeg Renaissance i Sverige. Till Borlänge kom 120 flaskor, lika många som Regeringsgatan 44, och därmed den största tilldelningen i Sverige. När dörrarna till Systembutiken i Borlänge öppnades, så var kön av köpare lång. Detta har sannolikt också varit med och hjälpt till att vi lyckats få Michael Heads till Borlänge eftersom den visade ett riktigt stort intresse för Ardbeg.
Inte nog med att det var premiär för Michael Heads. Det var också Sverigepremiär för två nya Ardbeg, nämligen den mindre rökiga Blasda och den nya Ten.
Glas 1 | Ardbeg Blasda, 40%; 559:- kr | 1 | poäng |
Glas 2 | Ardbeg Ten (L7) – “gamla” Ten, 46%; 459:- kr | 2 | poäng |
Glas 3 | Ardbeg Ten Mòr – ”nya” Ten, 46%; 3533:- kr för 450 cl | 0 | poäng |
Glas 4 | Ardbeg Airigh Nam Beist 1990/2006, 46%; 599:- kr | 18 | poäng |
Glas 5 | Ardbeg Lord of the Isles (L6=2006), 46%; 1590:- kr | 52 | poäng |
Glas 6 | Ardbeg 1974/2005 cask 2741, 51,9%; 4385:- kr | 10 | poäng |
Glas 7 | Ardbeg fatprov 10Y cask 190/1998, 55,2% | 2 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Fat: 2/3 first fill bourbon + 1/3 second fill bourbon
Doft: Lätt rök, ung, äpplen, viss sälta, godistoner
Smak: Rök, sälta, fruktig, blommor, lite tunn, viss sötma, ljus choklad, kryddor
Eftersmak: Lång, godis, lätt rök, viss sälta, choklad, kryddor
Poäng: 86
Doft: Rök, sälta, viss ek
Smak: Rök, sälta, viss ek, choklad, toffee, fruktig, nötig
Eftersmak: Lång, choklad, rök, sälta, ek
Poäng: 86
Doft: Lätt rök, sälta, tunn jämfört med den gamla
Smak: Fruktig, citrus, choklad, rök, viss sälta, lite spritig
Eftersmak: Lång, rök, ek, lite choklad
Poäng: 84
Doft: Rök, choklad sälta, godis, vanilj, finstämd
Smak: Rök, choklad, sötma, ek, fruktig, kryddor, nötter
Eftersmak: Lång, choklad, sälta, rök, ek, kryddig
Poäng: 90
Doft: Rök, ålder, ek, choklad, viss sötma, frukt, mycket bra
Smak: Frukt, bär, choklad, sötma, vanilj, lätt rök, lite lite sälta, komplex
Eftersmak: Lång, choklad, frukt ek, rök, bär, jul
Poäng: 93
Cask 2741 buteljerades exklusivt för Sverige.
Doft: Rök, sötma, mint, barr, fruktig, ljus choklad, lite ek, udda
Smak: Sälta, rök, choklad, ek, taniner, fruktig, pepprig, lite udda (mint?)
Eftersmak: Lång, choklad, ek, rök, pepprig
Poäng: 91
Fatet är i jämförelse med normala fat som används mycket hårdare rostat.
Doft: Lätt rök, choklad, torr ek, spritig, vanilj, citrus
Smak: Sälta, medicin, lätt rök, ek, choklad
Eftersmak: Choklad, rök, lätt ek, vanilj
Poäng: 92
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Fat: 2/3 first fill bourbon + 1/3 second fill bourbon
Färg: Ljus – nästan som vatten
Doft: Fruktig – äpplig, röktoner, vanilj
Smak: Rökighet som växer, äppeltoner, viss ungdomlighet
Eftersmak: Lång med röktoner, ganska torr, sälta, frisk
Poäng: 87
Färg: Ljus – vitt vin
Doft: Rökig, kraftig, toffee, rökt skinka
Smak: Fyllig, torvrökig, sötmatoner
Eftersmak: Lång med fyllig och fet rökighet, skinktoner, torkade fikon
Poäng: 91
Färg: Ljus – vitt vin
Doft: Viss ungdomlighet, rökig, viss fruktighet
Smak: Rökig, kryddig, maltig, inte så fyllig som gamla Ten
Eftersmak: Lång med rök och friskhet
Poäng: 89
Färg: Ljus guld
Doft: Rökig, fikontoner, mogna äpplen
Smak: Rökig med en mjukhet, aning dadlar, fikontoner
Eftersmak: Lång med rökighet och mogna frukter
Poäng: 90
Färg: Mörk guld
Doft: Mycket torkade frukter, viss rökighet, fattoner
Smak: Fyllig med torkad frukt, fattoner, viss rökighet, stor, aning sötma
Eftersmak: Lång med mycket smak, torkad frukt, komplex
Poäng: 94
Cask 2741 buteljerades exklusivt för Sverige.
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Mintig, choklad, citrontoner, vissa röktoner
Smak: Oljig, mycket fattoner, röktoner, minttoner
Eftersmak: Medellång med fat och torvighet
Poäng: 86
Fatet är i jämförelse med normala fat som används mycket hårdare rostat.
Färg: Bärnsten med klara rödtoner
Doft: Vanilj, vinösa toner, vissa röktoner
Smak: Fikon, rökighet som växer, vinösa toner
Eftersmak: Lång med viss rökighet och sötma
Poäng: 89
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024