Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Genom SMAD:s medlemskap i Svenska Whiskyförbundet så blev Borlänge en av orterna som besöktes under den veckolånga turnéen. En turné som avslutades två dagar senare på Bishops Arms i Malmö och med provning av bl.a. den Mortlach 70yo som buteljerats någon månad tidigare. En raritet som betingade ett pris på ca £10.000 per flaska.
Men åter till Borlängeprovningen. I inbjudan angavs, att Michael Urquhart skulle leda provningen, men av familjeskäl tvingades han lämna återbud och ersattes av Nicole Hizzett. Nicole blev därmed den första kvinnliga skotska provningsledaren som besökte SMAD och Borlänge. Inriktningen på provningen var exklusiv whisky och där kostnaden för en omgång av flaskor skulle uppgå till minimum 14.000-15.000 kr. För SMAD:s del blev det drygt 16.000 kr per uppsättning. De 70 deltagarna förbrukade två uppsättningar. Även om provningen räknas in i kategorin standardprovningar så måste man ändock säga att det var bland de mer exklusiva standardprovningarna som genomförts. De whisky som provades var mellan 30 och 50 år gamla! Det är ju det som är så speciellt med Gordon & MacPhail. Dom kan erbjuda äldre whisky från olika destillerier på ett sätt som saknar motsvarighet i Skottland. Det är inte för inte som deras lager ibland kallas en riktig skattkammare.
Gordon & MacPhail är också den överlägset störste oberoende buteljeraren med ca 15.000 fat i lager. Dessutom tillkommer de fat som tillverkats hos det egna destilleriet Benromach. Gordon & MacPhail grundades 1895 och är tillsammans med Cadenhead de två äldsta oberoende buteljerarna i Skottland. Till skillnad mot andra oberoende buteljerare så köper inte Gordon & MacPhail whisky (new make) på fat utan köper new make som fylls i egna fat. Dessa fat lagras antingen hos destilleriet eller i deras lager i Elgin. Fördelningen mellan lagring hos destillerier resp. Elgin är 50/50.
Överlägsen vinnare blev Glen Mhor 1966 - ett Inverness-destilleri som stängdes 1983 och som senare jämnats med marken. Det gäller därför att njuta av dom droppar som finns kvar!
Glas 1 | Strathisla 30Y 43% Gordon & MacPhail, 1550 kr | 15 | poäng |
Glas 2 | Strathisla 40Y 43% Gordon & MacPhail, 2095 kr | 36 | poäng |
Glas 3 | Craigellachie 1970 40Y 52,8% Gordon & MacPhail, 1699 kr | 54 | poäng |
Glas 4 | Glen Grant 1955 50Y 40% Gordon & MacPhail, 3645 kr | 37 | poäng |
Glas 5 | Glen Mhor 1966 44Y 45% Gordon & MacPhail, 3425 kr | 131 | poäng |
Glas 6 | Longmorn 1964 46Y 51,9% Gordon & MacPhail, 3925 kr | 73 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Fruktig, citrus, vissa kryddor, lätt ek, godis, russin
Smak: Ek, choklad, mjuk, russin, kryddor
Eftersmak: Ek, choklad, lätta taniner, kryddor, lång
Poäng: 90
Doft: Ek, godis, apelsin, lite choklad, vissa taniner
Smak: Ek, choklad, skumbanan, taniner, ljus choklad, vanilj
Eftersmak: Ljus choklad, vanilj, kryddor, ek, lång
Poäng: 91
Doft: Mycket ek, fruktig, lätt spritig, taniner, torr, godis, kardemumma
Smak: Ek, kardemumma, lite lakrits, kryddor
Eftersmak: Kryddor, lätt ek, sötma, medellång
Poäng: 88
Doft: Godis, choklad, ek, fruktig, citrus, sherry, bär, dadlar, julkaka, fikon
Smak: Sherry, godis, ek, fruktig, citrus, choklad
Eftersmak: Godis, ek, choklad, sötma, vanilj, lång
Poäng: 91
Doft: Fruktig, godis, lätt ek, parfym, kryddor, skumbananer, sötma
Smak: Ek, kryddor, choklad, godis, nötter, taniner, kryddpeppar
Eftersmak: Kryddor, vanilj, choklad, ek, sötma
Poäng: 92
Doft: Choklad, ek, sherry, godis, bär, fikon, dadlar, citrus, peppar
Smak: Sherry, ek, frukt, godis, bär, choklad, vanilj, kryddor
Eftersmak: Vanilj, kryddor, ek, lång
Poäng: 93
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, fikon, kryddtoner, aning fat
Smak: "Gräddig", torkad frukt, sötma, russin, aning fat
Eftersmak: Lång med russinsötma, kryddtoner, mycket sötma
Poäng: 88
Färg: Bärnsten
Doft: Fattoner, kaffe, fikontoner
Smak: Sötma, fattoner, kryddig, russin
Eftersmak: Söta russin, fattoner, apelsin/citrus, lång
Poäng: 91
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, sötmatoner, nötig
Smak: Choklad, torkad frukt, ananas, sötmatoner
Eftersmak: Lång med sötma, russin och aning fattoner
Poäng: 88
Färg: Bärnsten
Doft: Fattoner, dov torkad frukt, apelsintoner
Smak: Choklad, mycket torkad frukt, aning citrus, fattoner
Eftersmak: Lång med mycket choklad, mycket torkad frukt, fattoner, aning sherry
Poäng: 92
Färg: Bärnsten med gröntoner; mycket lik Madeiravin
Doft: Skumbanan, chokladton, apelsin
Smak: Fyllig, apelsintoner, torkad frukt, sötma
Eftersmak: Lång med söta chokladtoner, aning fat, kaffetoner
Poäng: 94
Färg: Mörk brun med grön ton i kanterna
Doft: Fattoner, mörk choklad, torkad frukt, stor
Smak: Fattoner, sötma, torkad frukt, stor
Eftersmak: Fattoner, chokladsötma, torkad frukt, lång
Poäng: 95
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024