Provning 88 Springbank med Frank McHardy

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 088: Springbank med Frank McHardy - 990306

Vid vårt 10-årsjubileum 2007 var också temat Springbank med Frank McHardy som provningsledare. Det var den dittills största provning som Frank genomfört. Och han tyckte uppenbarligen att det var kul att besöka SMAD. När vi lämnade Frank och hans fru vid flygplatsen, så undrade Frank om han fick komma tillbaka vid ett senare tillfälle och leda en SMAD-provning. Något som vi tackade ja till på stående fot.


Vid 10-årsjubiléet ville vi prova det bästa från Springbank som man kunde få tag på för en rimlig peng. Vid den här provningen var i stället målsättningen att prova hela paletten av olika produkter som tillverkas, d.v.s. Springbank, Longrow, Hazelburn, Kilkerran och Campbeltown Loch. Totalt provades 10 olika whisky.


Det fanns 105 platser till provningen och det var fullbokat inom några dagar efter det att inbjudan skickats ut. Det var länge sedan som anmälningarna strömmade in i så rask takt. Provningen var dyrare än normalt för en standardprovning, men det hade tydligen ingen avskräckande effekt. Så slutsatser bli, att det är många medlemmar som är förtjusta i Springbank.


Frank berättade lite om sig själv och sina 46 år i whiskybranschen. Start 1963 hos Invergordon och sedan har han arbetat vid olika destillerier. Bl.a. en gång tidigare hos Springbank men också under 10 år hos Bushmills på Nordirland. Säkerligen Nordirlandstiden som initierat tillverkningen av den trippeldestillerade Hazelburn. Frank berättade också en del om Springbank och vad det som utmärker produktionen av de olika whiskysorterna. Med jämna mellanrum gjordes uppehåll för att njuta av en dram.


Utöver buteljeringar som släppts under senare tid hade provningen kryddats med två som ännu inte finns på marknaden, Springbank 18Y och Kilkerran 5Y, samt två riktiga klenoder, Springbank Local Barley destillerad 1965 resp. 1966. Två whisky som för länge sedan är slutsålda och idag finns hos samlare och betingar ett pris på 7000-8000 kr/flaska. Vi drack upp fyra flaskor av dessa klenoder!


När vi skingrades efter provningen verkade det vara såväl en nöjd provningsledare som nöjda deltagare.


Under sin vistelse i Sverige genomförde Frank ytterligare två provningar. Dels i Uppsala direkt när han anlände till Sverige och dels i Avesta dagen efter vår provning. I Avesta fick Frank för första gången leda en provning där hela Limited Edition serien provades. Den serie som SMAD provade 2001 under Euan Mitchells ledning. Eftersom Frank är en intresserad fiskare, så fick han under en dag ägna sig åt vinterfiske – en helt ny upplevelse för honom.


Bernt Sjödin


Den inbjudan som skickades ut


De whisky som provades:

Glas 1

Hazelburn 8yo 46% OB 

0

poäng

Glas 2

Cambeltown Loch 30yo 40%       

4

poäng

Glas 3

Kilkerran fatprov 2004 48% A work in progress 

0

poäng

Glas 4

Springbank Local Barley 1966/1999, 56,9% OB cask 1966/491

41

poäng

Glas 5

Springbank Local Barley 1965/2001, 52,4% OB cask 1965/9   

14

poäng

Glas 6

Hazelburn Brewing & Jahnel 59,2%

3

poäng

Glas 7

Springbank 18yo 46% OB     

7

poäng

Glas 8

Springbank 1997 Batch 1 OB 55,2%

3

poäng

Glas 9

Longrow 18yo 46% OB       

7

poäng

Glas 10

Longrow Gaja Barolo 7yo 55,8% OB     

2

poäng

Provningsnoteringar Per Eriksson


Hazelburn 8yo 46% OB

Doft:               Ung, äpplen, vanilj, sötma

Smak:            Fattoner, vanilj, sötma, malt

Eftersmak:     Vanilj, fat, viss sötma, parfym, lång

Poäng:           84


Cambeltown Loch 30yo 40%

Doft:               Fat, choklad, sötma, vanilj, bourbontoner, komplex, frukter

Smak:            Ek, choklad, elegant, godis, kola

Eftersmak:     Ek, choklad, godis, lång

Poäng:           87


Kilkerran fatprov 2004 48% A work in progress

Doft:               Ung, äpplen, spritig, granbarr

Smak:            Fruktig, spritig, gran, gintoner, kåda, bär, söt

Eftersmak:     Gran, kåda, kort

Poäng:           80


Springbank Local Barley 1966/1999, 56,9% OB cask 1966/491

Doft:               Ek, Sherry, complex, fat, vanilj, marzipan, fikon

Smak:            Ek, kraftig ek, spritig, choklad, vanilj, sötma

Eftersmak:     Vanilj, ek, frukter godis, mycket lång

Poäng:           94


Springbank Local Barley 1965/2001, 52,4% OB cask 1965/9

Doft:               Ek, sötma, choklad, vanilj, frukter, bär, julkaka

Smak:            Ek, sherry, torkad frukt, julkaka, fikon, maltig, choklad

Eftersmak:     Ek, jul, sherry, sötma mycket lång

Poäng:           95


Hazelburn Brewing & Jahnel 59,2%

Doft:               Spritig, sherry, gummi, ek, russin

Smak:            Sherry, russin,

Eftersmak:     Sherry, svavel ?, russin

Poäng:           75


Springbank 18yo 46% OB

Doft:               Sötma, honung, sockersöt, vanilj, fruktkaka, toffee

Smak:            Sötma, honung, ek, vanilj, mycket söt

Eftersmak:     Sötma, ek, honung, choklad, lång

Poäng:           90


Springbank 1997 Batch 1 OB 55,2%

Doft:               Spritig, ung, frukt, äpplen, lätt fatton

Smak:            Kraftig, spritig, fruktig, nötter, ek, bär, sherrytoner

Eftersmak:     Ek, frukt, choklad, vanilj, lång

Poäng:           85


Longrow 18yo 46% OB

Doft:               Lätt rök, sälta, frukter, sötma, godis, vanilj, lite fat

Smak:            Rök, sötma, vanilj, frukter, honung

Eftersmak:     Rök, sälta, fruktig, lång

Poäng:           86


Longrow Gaja Barolo 7yo 55,8% OB

Doft:               Vinös, druvor, russin, lätt rök, sälta ?, fat, taniner, frukt

Smak:            Vinös, ek, frukt, sherrytoner ?!, russin, fikon, choklad, rök

Eftersmak:     Ek, fikon, frukter, vinös, russin, lång

Poäng:           87


Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Hazelburn 8yo, 46%

Färg:              Ljus guld

Doft:               Vaniljtoner, gröna äpplen

Smak:            Lätt, vaniljtoner, sötmatoner, gröna äpplen

Eftersmak:     Kort med äppeltoner, lättdrucken

Poäng:           77


Campbeltown Loch 30Y, 40% (60% malt + 40% grain från Girvan)

Färg:              Guldfärgad

Doft:               Vanilj, karamelltoner, lite bourbonaktig

Smak:            Lätt, oljig, grainig, lite kryddig

Eftersmak:     Kort med mycket grainkaraktär

Omdöme:      Inte alls i samma klass som Campbeltown Loch 25yo; mycket mindre maltkaraktär i denna

Poäng:           82


Kilkerran 2004/2009, 48%, fatprov; skall buteljeras under 2009

Färg:              (Ljus) guldfärgad

Doft:               Ungdomlig, vaniljtoner

Smak:            Sötma, lätt, ungdomlig, vaniljtoner

Eftersmak:     Kort – medellång, sötmatoner, gula äpplen

Poäng:           73


Springbank Local Barley 1966/1998, 56,9%, cask 1966/491

Färg:             (Ljus) bärnsten

Doft:              Torkad frukt, kryddig, stor, komplex, fikon, vaniljtoner

Smak:            Fyllig, mycket torkad frukt, choklad, sötmatoner, fattoner

Eftersmak:     Lång med torkad frukt, choklad, aning fattoner

Omdöme:      En riktig höjdarwhisky. En sådan här kan man njuta av länge.

Poäng:           95


Springbank Local Barley 1965/2001, 52,4%, cask 1965/9

Färg:              (Ljus) bärnsten

Doft:               Fattoner, chokladtoner, torkad frukt

Smak:            Fattoner, torkad frukt, stor, sötmatoner

Eftersmak:     Lång med kryddiga fattoner, choklad

Poäng:           93


Hazelburn 59,2%, Brewing&Jahnel

Färg:              Brun – bärnsten

Doft:               Stor, chokladtoner, svaveltoner

Smak:            Fattoner, fyllig, choklad, Christmas cake

Eftersmak:     Lång med mycket choklad och torkad frukt

Poäng:           91


Springbank 18yo, 46%

Färg:              Mörk guld

Doft:               Pepparminttoner, lite torkad frukt

Smak:            Torkad frukt, fattoner, russin, sötma

Eftersmak:     Medellång – lång med sötma, mycket choklad, dadlar

Poäng:           92


Springbank 1997 Batch 1, 55,2%

Färg:              Mörk guld

Doft:               Kryddig, choklad, fattoner, aning torkad frukt

Smak:            Fyllig, fattoner, choklad

Eftersmak:     Lång med russin, massor av choklad, torkad frukt

Poäng:           90


Longrow 18yo, 46%

Färg:              Guldfärgad

Doft:               Rökig, vaniljtoner

Smak:            Rökig, fattoner, sälta, rök som växer, sötmatoner

Eftersmak:     Lång med fruktiga röktoner, sötmatoner, olorosotoner

Poäng:           91


Longrow Gaja Barolo 7yo, 55,8%

Färg:              Bärnsten

Doft:               Rökigköttig/rått kött, fuktig

Smak:            Fruktig, fattoner, rökighet som växer, mycket fruktig (vinösa toner), sötmatoner

Eftersmak:     Har glömt att skriva något

Poäng:           87