Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Vid vårt 10-årsjubileum 2007 var också temat Springbank med Frank McHardy som provningsledare. Det var den dittills största provning som Frank genomfört. Och han tyckte uppenbarligen att det var kul att besöka SMAD. När vi lämnade Frank och hans fru vid flygplatsen, så undrade Frank om han fick komma tillbaka vid ett senare tillfälle och leda en SMAD-provning. Något som vi tackade ja till på stående fot.
Vid 10-årsjubiléet ville vi prova det bästa från Springbank som man kunde få tag på för en rimlig peng. Vid den här provningen var i stället målsättningen att prova hela paletten av olika produkter som tillverkas, d.v.s. Springbank, Longrow, Hazelburn, Kilkerran och Campbeltown Loch. Totalt provades 10 olika whisky.
Det fanns 105 platser till provningen och det var fullbokat inom några dagar efter det att inbjudan skickats ut. Det var länge sedan som anmälningarna strömmade in i så rask takt. Provningen var dyrare än normalt för en standardprovning, men det hade tydligen ingen avskräckande effekt. Så slutsatser bli, att det är många medlemmar som är förtjusta i Springbank.
Frank berättade lite om sig själv och sina 46 år i whiskybranschen. Start 1963 hos Invergordon och sedan har han arbetat vid olika destillerier. Bl.a. en gång tidigare hos Springbank men också under 10 år hos Bushmills på Nordirland. Säkerligen Nordirlandstiden som initierat tillverkningen av den trippeldestillerade Hazelburn. Frank berättade också en del om Springbank och vad det som utmärker produktionen av de olika whiskysorterna. Med jämna mellanrum gjordes uppehåll för att njuta av en dram.
Utöver buteljeringar som släppts under senare tid hade provningen kryddats med två som ännu inte finns på marknaden, Springbank 18Y och Kilkerran 5Y, samt två riktiga klenoder, Springbank Local Barley destillerad 1965 resp. 1966. Två whisky som för länge sedan är slutsålda och idag finns hos samlare och betingar ett pris på 7000-8000 kr/flaska. Vi drack upp fyra flaskor av dessa klenoder!
När vi skingrades efter provningen verkade det vara såväl en nöjd provningsledare som nöjda deltagare.
Under sin vistelse i Sverige genomförde Frank ytterligare två provningar. Dels i Uppsala direkt när han anlände till Sverige och dels i Avesta dagen efter vår provning. I Avesta fick Frank för första gången leda en provning där hela Limited Edition serien provades. Den serie som SMAD provade 2001 under Euan Mitchells ledning. Eftersom Frank är en intresserad fiskare, så fick han under en dag ägna sig åt vinterfiske – en helt ny upplevelse för honom.
Bernt Sjödin
Glas 1 | Hazelburn 8yo 46% OB | 0 | poäng |
Glas 2 | Cambeltown Loch 30yo 40% | 4 | poäng |
Glas 3 | Kilkerran fatprov 2004 48% A work in progress | 0 | poäng |
Glas 4 | Springbank Local Barley 1966/1999, 56,9% OB cask 1966/491 | 41 | poäng |
Glas 5 | Springbank Local Barley 1965/2001, 52,4% OB cask 1965/9 | 14 | poäng |
Glas 6 | Hazelburn Brewing & Jahnel 59,2% | 3 | poäng |
Glas 7 | Springbank 18yo 46% OB | 7 | poäng |
Glas 8 | Springbank 1997 Batch 1 OB 55,2% | 3 | poäng |
Glas 9 | Longrow 18yo 46% OB | 7 | poäng |
Glas 10 | Longrow Gaja Barolo 7yo 55,8% OB | 2 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Ung, äpplen, vanilj, sötma
Smak: Fattoner, vanilj, sötma, malt
Eftersmak: Vanilj, fat, viss sötma, parfym, lång
Poäng: 84
Doft: Fat, choklad, sötma, vanilj, bourbontoner, komplex, frukter
Smak: Ek, choklad, elegant, godis, kola
Eftersmak: Ek, choklad, godis, lång
Poäng: 87
Doft: Ung, äpplen, spritig, granbarr
Smak: Fruktig, spritig, gran, gintoner, kåda, bär, söt
Eftersmak: Gran, kåda, kort
Poäng: 80
Doft: Ek, Sherry, complex, fat, vanilj, marzipan, fikon
Smak: Ek, kraftig ek, spritig, choklad, vanilj, sötma
Eftersmak: Vanilj, ek, frukter godis, mycket lång
Poäng: 94
Doft: Ek, sötma, choklad, vanilj, frukter, bär, julkaka
Smak: Ek, sherry, torkad frukt, julkaka, fikon, maltig, choklad
Eftersmak: Ek, jul, sherry, sötma mycket lång
Poäng: 95
Doft: Spritig, sherry, gummi, ek, russin
Smak: Sherry, russin,
Eftersmak: Sherry, svavel ?, russin
Poäng: 75
Doft: Sötma, honung, sockersöt, vanilj, fruktkaka, toffee
Smak: Sötma, honung, ek, vanilj, mycket söt
Eftersmak: Sötma, ek, honung, choklad, lång
Poäng: 90
Doft: Spritig, ung, frukt, äpplen, lätt fatton
Smak: Kraftig, spritig, fruktig, nötter, ek, bär, sherrytoner
Eftersmak: Ek, frukt, choklad, vanilj, lång
Poäng: 85
Doft: Lätt rök, sälta, frukter, sötma, godis, vanilj, lite fat
Smak: Rök, sötma, vanilj, frukter, honung
Eftersmak: Rök, sälta, fruktig, lång
Poäng: 86
Doft: Vinös, druvor, russin, lätt rök, sälta ?, fat, taniner, frukt
Smak: Vinös, ek, frukt, sherrytoner ?!, russin, fikon, choklad, rök
Eftersmak: Ek, fikon, frukter, vinös, russin, lång
Poäng: 87
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus guld
Doft: Vaniljtoner, gröna äpplen
Smak: Lätt, vaniljtoner, sötmatoner, gröna äpplen
Eftersmak: Kort med äppeltoner, lättdrucken
Poäng: 77
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, karamelltoner, lite bourbonaktig
Smak: Lätt, oljig, grainig, lite kryddig
Eftersmak: Kort med mycket grainkaraktär
Omdöme: Inte alls i samma klass som Campbeltown Loch 25yo; mycket mindre maltkaraktär i denna
Poäng: 82
Färg: (Ljus) guldfärgad
Doft: Ungdomlig, vaniljtoner
Smak: Sötma, lätt, ungdomlig, vaniljtoner
Eftersmak: Kort – medellång, sötmatoner, gula äpplen
Poäng: 73
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Torkad frukt, kryddig, stor, komplex, fikon, vaniljtoner
Smak: Fyllig, mycket torkad frukt, choklad, sötmatoner, fattoner
Eftersmak: Lång med torkad frukt, choklad, aning fattoner
Omdöme: En riktig höjdarwhisky. En sådan här kan man njuta av länge.
Poäng: 95
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Fattoner, chokladtoner, torkad frukt
Smak: Fattoner, torkad frukt, stor, sötmatoner
Eftersmak: Lång med kryddiga fattoner, choklad
Poäng: 93
Färg: Brun – bärnsten
Doft: Stor, chokladtoner, svaveltoner
Smak: Fattoner, fyllig, choklad, Christmas cake
Eftersmak: Lång med mycket choklad och torkad frukt
Poäng: 91
Färg: Mörk guld
Doft: Pepparminttoner, lite torkad frukt
Smak: Torkad frukt, fattoner, russin, sötma
Eftersmak: Medellång – lång med sötma, mycket choklad, dadlar
Poäng: 92
Färg: Mörk guld
Doft: Kryddig, choklad, fattoner, aning torkad frukt
Smak: Fyllig, fattoner, choklad
Eftersmak: Lång med russin, massor av choklad, torkad frukt
Poäng: 90
Färg: Guldfärgad
Doft: Rökig, vaniljtoner
Smak: Rökig, fattoner, sälta, rök som växer, sötmatoner
Eftersmak: Lång med fruktiga röktoner, sötmatoner, olorosotoner
Poäng: 91
Färg: Bärnsten
Doft: Rökigköttig/rått kött, fuktig
Smak: Fruktig, fattoner, rökighet som växer, mycket fruktig (vinösa toner), sötmatoner
Eftersmak: Har glömt att skriva något
Poäng: 87
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024