Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Bakgrund till provningen.
Vi hade i styrelsen diskuterat både att prova någon riktigt gammal whisky och att köpa whisky på auktion. Hade bl.a. provat någon/några miniatyrer vilket gav mersmak. Till whiskyauktionen hos McTear´s i Glasgow 3 december 2003, så bestämde vi oss för att göra ett försök. Lade bud på totalt fyra flaskor.
Strathisla 47Y/1937, Lot 113, bud max £250; fick för £210
Glenlivet 1940, Lot 119, bud max £125; fick ej
Mortlach 50Y/1836, Lot 199, bud max £350; fick för £350
Mortlach 50Y/1936, Lot 200; avstod när vi fått föregående utrop
På inropspriset tillkommer sedan ett påslag med 17,6% som dels skall täcka provision till McTear´s och dels moms på provisionen. Tog sedan hjälp av Richard Joynson på Loch Fyne Whiskies i Inverary att betala och hämta flaskorna.
I maj 2004 skickades inbjudan ut om anmälan till provningen. Inbjudan innehöll 2 alternativ med deltagarantal; 35 alt. 45 deltagare. Och omgående anmälde sig 45 intressenter. Vi började nu leta whiskyn och med målsättningarna:
Endast buteljeringar från Gordon & MacPhail.
Hitta whisky från 1940-, 1950- och 1960-talet från de 2 destillerierna.
Gick bra med allt utom Mortlach från 1960-talet. Vi köpte flaskorna hos Loch Fyne Whiskies. I samband med Islayresa i september 2004 togs flaskorna med till Sverige, d.v.s. gratis frakt (nästan). Per Eriksson, som hade flaskorna i sitt handbagage, fick inte plats med egna inköp som fick skickas på post.
Vi letade länge efter Mortlach från 1960-talet utan att hitta någon lämplig. De enda som fanns på marknaden var samlarobjekt som var buteljerade i slutet av 1980-talet. I december 2004 besökte Bernt sin son i Stockholm. Han bjöd då på Dallas Dhu 1971; hans födelseår. Polletten föll på plats. Bernt hade för flera år sedan köpt en flaska Mortlach från 1969 till sin dotter! Äntligen var samlingen komplett!
Allt om Whisky
Freddi Byrenius från tidningen allt om whisky var på plats för att skriva ett reportage om våran förening och om vår provning. Han sa att detta var den mest unika whisky provning han någonsin hade varit med om. Vi väntar med spänning på artikeln som kommer med i höstnummret.
Freddi Byrenius
Det var 450 glas som skulle hällas upp.
Allt klart.
Nu vill vi börja smaka.
I början av december 2004 besökte vi en whiskyauktion hos auktionshuset McTear´s i Glasgow. McTear´s, ett 160 år gammalt auktionshus, har alla typer av auktioner, företrädesvis konst och antikviteter. Det ligger lite udda placerat i ett industriområde. Vid auktionen ges möjlighet att i lugn och ro titta på de utbjudna objekten vid en särskild visning, som sker dagen före auktionen. Visningen, som sker i auktionslokalen, innebär att man placerat ut de aktuella utropen, ca 600 st, i hyllor utefter väggarna. Mycket av whiskyn var gamla flaskor med udda etiketter, det var inte nödvändigtvis gammal whisky. När vi kom in i lokalen kände vi oss som barn i en godisbutik och auktionskatalogen fick en ny innebörd. Efter att under några timmar kollat det aktuella utbudet så blev det genomgång av katalogen på hotellrummet. De första 60 utropen var ”charity-poster”. Det innebar att det inte utgick någon provision på dessa. I katalogen fanns angivet utropspriser i ett ganska smalt intervall. Vi hittade 5 utrop som klubben skulle vara med på. Vi tittade då på whisky från destillerier som vi inte provat i klubben, eller kompletteringar till redan beslutade provningar. Problemet där var att ville vi ha 2 flaskor. Vi hittade 2 sådana poster. Vi satte också ett absolut tak för varje utrop som vi inte skulle rucka på. Så var det dags för dag 2, själva auktionen som startade kl.11.00. Vi var där i god tid, de öppnade 10.00, för vi ville ha bra platser. Vi trodde det skulle bli lättare att hinna med på utropen och bli mindre störningar så att vi skulle förstå engelskan. I reception fick man registrera sig och kvittera ut en ”paddel” med nummer. Själva auktionen gick fort, med ca 100 utrop i timmen. 2 auktionister byttes om för att hålla tempot uppe. Paddlarna användes med fasta höjningar av buden, bud < 20 BP = höjning 1 BP, 20-50 BP = 2 BP, 50-100 BP = 5 BP, 100-200 BP = 10 BP och över 200BP = 20BP. Vårt första utrop låg i Charitydelen, en post på 6 flaskor varav 5 från destillerier som inte provats. Utropspriset var 160-200 och vårt tak var 180. Lite nervöst men vi fick flaskorna för 180. Sen rullade det på i snabb takt. Våra andra tak var för låga och det blev inga fler inrop. Det var intressant att vid alla dyra utrop så slutade det med att det var tre olika ”paddel” nummer som fick whiskyn. Ett av dessa nummer var inte närvarande i lokalen utan var med per telefon. Det fanns också möjlighet att lägga bud i förskott och då bevakades detta av auktionsfirman. Det dyraste utropet i auktionskatalogen var 3500-4000 BP och slutpriset blev 5000. Bland köparna fanns naturligtvis representanter från whiskyaffärer.
Är ett av de äldsta destillerierna i Speyside och grundades 1823. Ligger i whiskystaden Dufftown och är det klart äldsta där; näst äldst är Glenfiddich från 1887. Dufftown beskrivs som staden med ”7 stills built on 7 hills” (jfr. Rom). Destilleriet är beläget på den plats där ett slag utkämpades år 1010 mellan den skotske kungen Malcolm II och danska vikingar och där vikingarna fick stryk.
Av Mortlachs produktion går 96-97% till blended whisky, framför allt till olika Johnnie Walker. Mortlach åtnjuter ett mycket gott anseende inom blended industrin. Diageo, ägare till bl.a. Mortlach, delar in sina destillerier i 14 olika doftgrupper. Mortlach betraktas som ”köttig” (meaty). Enligt Michael Jackson hittar man alla de goda egenskaperna för en Speysidewhisky i Mortlach; blommighet, torvighet, rökighet, maltighet och fruktighet.
Mortlach har är mycket speciella när det gäller sina pot still; 3 wash still och 3 spirit still och hur man kör dessa. Wash still, 2 st 7500 liter och 1 st 15000 liter. Spirit still 8760 liter, 8170 liter och 7880 liter. Wash still no 3 (15000 liter) och spirit still no 3 (8760 liter?) körs som ett par. Wash still no 1 och no 2 körs som ett par. De första 80 % av low wines går till spirit still no 2 (8170 liter?) för en normal 2:a destillation. De sista 20 % går till spirit still no 1 (7880 liter), som kallas Wee Witchie (häxkitteln, den lilla häxan). Sedan destillerar man 2 gånger i häxkitteln och tar reda på allt. Först vid den 3:e destilleringen urskiljer man hjärtat. Totalt har man nu 3 olika destillat (och med olika alkoholhalt). Varje blandning av Mortlach måste dock innehålla någon del från häxkitteln. Rent formellt kan man alltså tala om 2,7 gånger destillation. Köttigheten anses komma från häxkitteln, eftersom svavelhalten i nydestillatet märkbar, svavel ger köttighet. (Svavel försvinner under fatlagringen). Uppsättningen av pot stills och hur man använder dessa skapar alltså en speciell och egen karaktär till Mortlach.
Banden mellan Mortlach och Gordon & MacPhail är gamla och härstammar från början av 1900-talet. Är orsaken till att man kan hitta så gammal Mortlach från Gordon & MacPhail. Mortlach som provades:
Mortlach 15Y; är troligen äldre än 15 år
Mortlach 1969/1999; destillerad 1969-10-07, buteljerad 1999-02-15
Mortlach 1954/1998; destillerad 1954-01-17, buteljerad 1998-04-29
Mortlach 1949/2001; destillerad 1949-12-07, buteljerad 2001-06-01
Mortlach 1936/50Y; destillerad 1936-10-17, buteljerad 1986-10-28
Strathisla Distillery grundades redan 1786 (illegalt) av Alexander Milne och George Taylor. Det är ett av de äldsta destillerierna i Skottland och med säkerhet det äldsta destilleriet i Speyside. Man hävdar att dominikanska munkar redan på 1200-talet bryggde sin öl på området. Det byggdes i dalgången, Strath, vid floden Isla. Från början kallade man det Milltown Distillery pga av det närliggande slottet Milton Castle.
Namnet på den whisky man producerade var dock Strathisla - Glenlivet. George Taylors framgångsrika whiskytillverkning (som uppgick till drygt 450 liter i veckan) upptäcktes snart av myndigheterna och han bötfälldes med 500 pund – en fullständigt svindlande summa på den tiden. Taylor råkade ut för en olycka och tvingades sälja destilleriet till en grupp med 4 delägare. År 1828 sålde de fyra efter ekonomiska motgångar destilleriet till William Longmore, en av staden Keiths stora män. Han var både bankir och spannmålshandlare. Han drev destilleriet framgångsrikt under många år. Han bytte ut de två ursprungliga pannorna på ca 500 liter till två nya, som rymde resp. 9 000 liter och 22 700 liter!
1850 byttes namnet till Strathisla Distillery men redan 1870 bytte man till Milton-Keith Distillery. År 1876 brann omfattande delar av destilleriet ner och man byggde om det till klassiska och pittoreska utseende det har idag. De två pagoderna som man stoltserar med idag var troligen bland de första i Skottland. De var en ersättning för de på den tiden traditionella, vindkontrollerade ventilatorerna.
Troligen var Milton-Keith Distillery det andra skotska destilleri som erhöll Charles Doigs legendariska pagodtak. Faktum är att man K-märkt Strathisla Distillery tack vare dess vackra utseende. Ett namnbyte senare i slutet på 1890-talet gav destilleriet namnet Strathisla. De var även bland de första i Skottland under slutet på 1800-talet att enträget lansera sin whisky som single malt utöver att producera för blendedindustrin. Ytterligare ett namnbyte senare, 1890, fick destilleriet namnet Milton Distillery.
1938 köpte affärsmannen Jay Pomeroy destilleriet och misskötte det under andra världskriget så att det försattes i konkurs. 1950 klev dess nuvarande ägare, Chivas Brothers, in och köpte destilleriet. Efter omfattande restaurering öppnade så destilleriet igen 1951 under det nuvarande namnet Strathisla Distillery. 1965 utökade man antalet pannor från två till fyra. Chivas Brothers har nu även sitt huvudkontor på området samt ett eget laboratorium och en forskningsavdelning.
Strathislas har elva washbacks som alla är tillverkade av Douglasgran. Jäskaren rymmer vardera 22500 liter mäsk. Som ett led i destilleriets renovering år 1965 utökades det med två till de idag fyra ångvärmda kittelpannorna. Mäskpannorna, wash still, är av lanternmodell och rymmer 12 500 liter. Spritpannorna är av boiling ball-modell med breda halsar och rymmer 8 500 liter. Den destillerade spriten späds till 63,5% innan den tappas på både ex-sherry butts, remade hogsheads och American barrels. Whiskyn lagras vid Keith eftersom de inte har plats på området för egna lagerhus. Buteljeringen sker i Newbridge utanför Edinburgh.
Strathislas pannor kyls med vatten som tas ur River Isla. Mäskvattnet tas ur den en gång heliga källan Broomhill Spring (Fons Bulliens -”Den bubblande källan”) som ligger mitt emot destilleriet. Enligt en gammal tradition blandades vattnet från Broomhill Spring förr med lite vatten från River Isla innan tillverkningen började. Från denna vattenblandningstradition kommer namnet ”Strathisla Whisky”. Som en kuriositet kan nämnas att under 1970-talet gjorde The Chivas and Glenlivet Group en del experiment med att tillverka en så kraftigt torvrökt maltwhisky att de skulle kunna ersätta whiskyn från Islay. Vid Strathisla Distillery producerades därför – som ett led i experimentet – en kraftigt rökt maltwhisky som kallades för Craigduff. Experimentet föll dock inte väl ut och efter några år övergavs iden. Det kan finnas flaskor av den kvar till mycket höga priser.
Strathisla 1987/2004; destillerad 1987-03-04, buteljerad 2004-05-17
Strathisla 1967/2002; destillerad 1967-11-23, buteljerad 2002-07-17
Strathisla 1954/2003; destillerad 1954-01-30, buteljerad 2003-10-21
Strathisla 1949/1997; destillerad 1949-02-16, buteljerad 1997-05-14
Strathisla 1937/47Y; destillerad 1937-10-29
Vid en omröstning bland de provande valdes Mortlach 1954/1998 resp. Strathisla 1954/2003 till bästa whisky i resp. flight. När dessa whiskies slutligen ställdes mot varandra så valdes Mortlach 1954/1998 till kvällens bästa whisky med ca 70 % av rösterna.
Bernt Sjödin
Rolf Lindström
Per Eriksson
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljust gyllene
Doft: Maltig, fruktig med dragning åt apelsin
Smak: Maltig, något eldig med kryddton/träton och maltig, något söt eftersmak
Färg: Bärnsten med grönstänk
Doft: Stor, sötma med dragning mot russin, lite choklad och fat
Smak: Ganska fyllig, russin, choklad och trätoner. Medellång eftersmak med trätoner och aning sötma.
Färg: Bärnsten med tydliga gröntoner
Doft: Stor, lite dammig (torr), eter?, russinsötma och fat
Smak: Torr, eldig, trätoner. Lång eftersmak med tydliga trätoner
Färg: Bärnsten med tydliga gröntoner
Doft: Stor, fikon, smörkola
Smak: Torr, mycket trä. Medellång mycket torr eftersmak med mycket trä
Färg: Gyllene med grönskimmer
Doft: Stor, nötig, dilltoner och sötma
Smak: Mycket torr och träig, lite frukt. Lång eftersmak med markant träton och lite sötma
Färg: Gyllene
Doft: Medelstor, råspritig och maltig
Smak: Torr, maltig, fruktig, choklad. Medellång eftersmak med maltton
Färg: Mörk bärnsten med grönskimmer
Doft: Ganska stor, kola, fikon, malttoner
Smak: Torr, eldig, lite nötig, trätoner. Medellång eldig torr eftersmak med trätoner och choklad
Färg: Bärnsten med grönstänk
Doft: Stor, nötig, russinsötma, choklad, madeira.
Smak: Torr, nötig, trätoner med choklad och antydan till sötma. Medellång nötig eftersmak med sötmaton
Färg: Ljus bärnsten med grönstänk
Doft: Stor, torr, träig
Smak: Medellång måttligt träig eftersmak
Färg: Mörk bärnsten med lätta grönstänk
Doft: Stor, unken/sur, svavel?, gummi, färska granskott
Smak: Träig, torr, kanel, kola, vaniljsötma. Medellång träig eftersmak
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024