Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
I början av 2000-talet var det framförallt tre whiskypersonligheter som vi prioriterade för besök hos SMAD. Frank McHardy (Springbank), Jim McEwan (Bruichladdich) och Stuart Thomson (Ardbeg). I och med att Stuart Thomson lämnade Ardbeg och ersattes av Michael Heads var det han som kom in på prioriteringslistan. Då Jim McEwan gästade SMAD i december 2009 hade alla tre prioriterade personligheter besökt Borlänge. Vem skulle vi då sätta upp som prioritet 1? Under några år hade vi även bearbetat den svenske importören för att få Richard Paterson till Borlänge. Efter Jim McEwans besökt blev detta prioritet 1 och den ende som vi verkligen kämpade för. Något som gick snabbare än vi förväntat oss. Man kan väl utan underdrift säga att Richard bjöd på en uppvisning av sällan skådat slag som skrämde livet ur någon men uppskattades av desto fler. För många av deltagarna var det den bästa provning dom deltagit i.
Jag har aldrig varit med om en provningsledare som har förberett sin provning så minutiöst på plats. I över en timme höll Richard på med förberedelser – både med rekvisita och för att få det perfekta ljudet. Vi hade också före provningen fått en lista på attiraljer som han önskade. Bl.a. is, hinkar och ett highballglas. Under provningen kastades new make på några deltagare och isen i ett hörn av lokalen som inte redan var vattenskadat och på OH-projektorn.
För de tre sista whisky som provades var det Sverigepremiär. För Fettercairn var det till och med världspremiär vid en provning! Av de sju whisky som provades var det endast Jura Superstition och Prophecy som fanns tillgängliga på Systembolaget. Övriga flaskor hade skickats från Skottland speciellt till den här provningen.
Från styrelsen hade vi målsättningen att nå minst 100 deltagare. Men här hade vi underskattat intresset och kunde lyckligtvis öka till 140 deltagare varav 135 var på plats. Nytt rekord för en vardagsprovning. Att det var intresserade deltagare gick inte att ta miste på. Alla lyssnade uppmärksamt på Richard och det förekom inget surr i lokalen. Något som det lätt skulle kunna bli med så många deltagare. Det var inte bara deltagarna som var imponerade. Även Richard var mäkta imponerad. God organisation vid upphällning och förberedelser, alla var på plats i tid och inte en enda tom provningsplats! Richard verkar vara så nöjd att han vill komma tillbaka igen. Jag har fått följande hälsning från Richard.
Many thanks for your warm comments they are very much appreciated. As previously intimated I still have many happy memories of my recent trip to Sweden please do pass on my grateful thanks to everyone.
Hope it will not be too long before I am back.
Slainte
Richard
För egen del hade jag också den stora förmånen att gå smaka en 58-årig Dalmore. En helt fantastisk whisky som hade mycket sherrytoner, torkad frukt och choklad i smaken. Dock förvånansvärt lite fattoner för en så gammal whisky. Med överlägsen marginal kvällens bästa whisky!
När det gäller de sju som alla provade, så är det kanske ingen överraskning att Dalmore King Alexander III blev vinnare. Men däremot var Fettercairn Fior som tvåa en riktigt positiv överraskning och helt klart kvällens mest prisvärda whisky.
Glas 1 | Jura 1995, 56,5%, Boutique Barrel Bourbon Jo Finish; 689 kr | 50 | poäng |
Glas 2 | Jura Superstition, 43%; 239 kr (35 cl) | 36 | poäng |
Glas 3 | Jura Prophecy, 46%; 569 kr | 104 | poäng |
Glas 4 | Dalmore 12yo, 40%; 489 kr | 44 | poäng |
Glas 5 | Dalmore King Alexander III, 40% | 225 | poäng |
Glas 6 | Fettercairn Fior, 42%; 499 kr | 190 | poäng |
Glas 7 | Whyte&Mackay 19yo Blended Scotch Whisky, 40%; 499 kr | 65 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Spritig, kolor, godis, ung, äpplen
Smak: Spritig, ung, äpplen
Eftersmak: Kryddig, godis, äpplen
Poäng: 80
Doft: Vanilj, godis, sötma, mjuk, smörig, sälta, lättrök
Smak: Sälta, ek, lätt rök, kryddig, ljus choklad
Eftersmak: Sälta, kryddig, choklad
Poäng: 82
Doft: Malt, choklad, äpplen, lätt ek, rök
Smak: Rök, sälta, kryddor, choklad, ek
Eftersmak: Rök, sälta, choklad, peppar
Poäng: 84
Doft: Mjuk, äpplen, söt frukt, godis, lätt sherry
Smak: Choklad, frukt, sötma, fikon
Eftersmak: Choklad, ek, kryddig, lång
Poäng: 85
Fat som tidigare innehållit Port, Madeira, Marsala, Cabernet Sauvignon, Bourbon och Matusalem sherry. Whisky från 1990, 1992 och 1995.
Doft: Komplex, vinös, sötma, frukter, choklad, nötter, läder
Smak: Vinös, godis, kola, choklad, sötma, frukter, komplex
Eftersmak: Godis, choklad, nötter, lång och komplex
Poäng: 88
Whisky från 1992 och där 15% är rökig whisky.
Doft: Komplex, sötma, ung, kryddor, ljus choklad
Smak: Sälta, lätt rök, choklad, sötma, frukter
Eftersmak: Mjuk, söt, vanilj, ek, choklad
Poäng: 86
Whyte & Mackay 19yo Blended Scotch Whisky, 40%
Doft: Ljus choklad, söt, lite frukt, sherry ?
Smak: Sherry, choklad, godis, sötma, vanilj, malt
Eftersmak: Choklad, sötma, vanilj, godis
Poäng: 87
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Fikon, vaniljtoner, ganska stor doft
Smak: Fattoner, vanilj, fruktig, eldig
Eftersmak: Medellång, aning fattoner, vanilj, sötma
Poäng: 87
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Röktoner
Smak: Röktoner, torr, fattoner
Eftersmak: Medellång – lång med röktoner, vanilj, lite torkad frukt
Poäng: 84
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Röktoner
Smak: Torr, rökig
Eftersmak: Lång, rökig, aning vanilj; något endimensionell
Poäng: 85
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Sötmatoner, lite russin, lite blyg
Smak: Chokladtoner, torkad frukt, sötma
Eftersmak: Medellång med mycket choklad och fikon
Poäng: 86
Fat som tidigare innehållit Port, Madeira, Marsala, Cabernet Sauvignon, Bourbon och Matusalem sherry. Whisky från 1990, 1992 och 1995.
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Torkad frukt, balanserad, lite blyg
Smak: Stor/fyllig, sötmatoner, mycket frukt
Eftersmak: Medellång med mycket frukt och aning fat
Poäng: 91
Whisky från 1992 och där 15% är rökig whisky.
Färg: Bärnsten
Doft: Viss ungdomlighet, aning fatton, aning rökton, viss fruktighet
Smak: Röktoner, ganska fyllig, fattoner, aning sötma
Eftersmak: Medellång med torkad frukt, russin, choklad, lite rök
Poäng: 89
Färg: (Ljus) bärnsten
Doft: Måttlig, lite sherrytoner
Smak: Chokladtoner, lätt – medelfyllig, torkad frukt
Eftersmak: Medellång med sherrysötma och torkad frukt
Poäng: 86
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024