Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
För tredje gången gästade nu Martin Markvardsen SMAD. Senast var vid 15-årsjubiléet 2012 då vi också provade Highland Park liksom idag. Vid det första besöket 2008 provade vi 16 olika 18-åriga Macallan och fick lära oss att man kan bedöma en whisky även om man bara får en cl av varje. Från början hade vi planerat att Martin skulle komma och leda en superprovning med Macallan. Men i och med att han under 2016 övergick till att enbart arbeta med Highland Park så fick vi tänka om. Det var Martin som var prioriterad, inte Macallan, och därför blev det ånyo en provning av Highland Park. Ett beslut som jag tycker var helt rätt när vi nu också fått prova en ny uppsättning av HP.
Hur kan det komma sig att en dansk hamnar i en sådan position som Martin gjort? En arbetsuppgift som annars domineras av skottar. Jag var intresserad av den frågan och vad har Martin gjort innan han kom till sin nuvarande roll. Därför hade jag ett längre samtal med Martin om hans levnadshistoria eftersom jag planerade att fokusera på honom i mina provningsnoteringar.
Martin föddes 1967 på Lolland Falster, en ö ganska nära Tyskland. En ö som i vissa avseenden kan jämföras med Norrlands inland - ett område med hög arbetslöshet. Han började sin yrkeskarriär med en kortare period som målare innan han började inom den kungliga danska marinen. Ett arbete som han hade i drygt 10 år. Det var också där som hans intresse för whisky väcktes. 1989 var han på en marinövning i Skottland. I samband med de så fick han möjligheten att göra sitt första besök vid ett destilleri - Glenkinchie. Och då blev han såld på whisky. Inte p.g.a. drycken i första hand utan människorna som producerade. Som Martin utryckte sig "the passion the people showed".
Han tog tjänstledigt från flottan och åkte till Skottland och arbetade på flera destillerier, bl.a. Bowmore. 1990 höll han sin första whiskyprovning för en vinklubb. Något som följdes av allt fler provningar i Danmark. Det var ju vid den här tiden som intresset för maltwhisky började ta fart på olika håll i världen. I slutet av 1990-talet övergick Marin på heltid till whisky i och med att han blev butikschef för World of Whiskies i Köpenhamn. 2000 vann Martin tävlingen Master of Malt i Skottland vilket bara stärkte hans whiskyintresse. Samma år föddes f.ö. också hans son.
2005 flyttade Martin till Skottland och började arbeta vid Quaich Bar på Craigallachie Hotel. På den tiden kanske den mest prestigefyllda whiskybaren i Skottland. Ett arbete som innebar många kontakter med folk från whiskybranschen. I samband med två middagar för medarbetare inom Edrington Group nämnde Martin bl.a. att Highland Park 18yo var hans favoritwhisky. Något som ett par veckor (2006) senare innebar att han fick erbjudande om ett nytt jobb, Edrington Ambassador. Han tackade f.ö. ja till det jobbet samma dag som Craigallachie Hotel såldes. Som Edrington Ambassador arbetade han med Highland Park, Macallan och Famous Grouse. Det här var tiden då intresset för whisky växte enormt.
Martins passion är Highland Park och under 2016 blev det HP till 100 % och som Senior Brand Ambassador. Ett arbete som fortsatt innebär mycket resande, men även ett ökat arbete och ansvar på "hemmaplan". Han är mycket involverad i labbet och specifikt ansvarig för Highland Parks single cask program. Ett program som skall bredda intresset för HP och med inriktning i första hand mot befintliga kunder och att kunna erbjuda dom något extra.
Idag har Martin Köpenhamn som sin fasta boplats. Något som under närmaste året kommer att förändras. Han kommer att flytta till Kirkwall på Orkney och verkligen komma nära destilleriet!
För de som inte redan vet - Martin har varit dansk mästare i boxning. Inte bara en utan två gånger! Dels en titel i weltervikt (-66 kg) och dels en i mellanvikt (-75 kg). Som Martin själv uttryckte det. Det var några kilo sedan.
Highland Park är ett mindre destilleri med skotska mått mätt. Den årliga produktionen uppgår till 1,8 miljoner liter alkohol. Motsvarar ca 10 % av vad t.ex. Glenfiddich producerar per år. Under 6 - 7 veckor/år produceras en rökig (ca 45 ppm) whisky. Har börjat använda mindre mängder. Om 5 - 6 år kan vi förvänta oss en heavely peated Highland Park på marknaden också.
Några ord om dagens provning med 140 deltagare kan också vara på sin plats. Några whisky har funnits med länge, men de flesta är ganska nya på marknaden eller t.o.m. redan slutsålda. Single cask-buteljeringarna tog slut omgående. Dark Origins kommer också snart att ta slut då inget mer kommer att produceras. När det gäller ICE och Fire vet jag inte det aktuella läget, men det är också begränsade upplagor.
Bär det gäller single cask-buteljeringar så kan man ha förväntningar på att det skall vara bra whisky. Något som jag också tyckte gällde vid den här provningen. Framför allt två av dom föll mig riktigt bra i smaken. Att 25-åringen skulle bli kvällens vinnare var kanske inte någon överraskning, men kampen om kvällens bästa whisky var stenhård.
Som kvällens överraskning avslöjade Martin att det kommer att buteljeras en Highland Park single cask för SMAD!! En riktigt unik händelse. Första gången det görs utanför Storbritannien. Något som vi i SMAD verkligen får känna oss stolta över och som måste ses ett mycket gott betyg för oss som klubb. Men vi har en stor utmaning. Det är totalt ca 600 flaskor som det gäller och så många har vi aldrig varit i närheten av någon gång tidigare. Men här kommer vi att få en buteljering som kommer att vara verkligt eftertraktad. T.ex. när senaste single cask släpptes för Sverige (glas 6) så tog den slut på ca 3 sekunder. Vi vet ännu inget pris. Leverans beräknas till senare delen av andra halvåret. Något att verkligen se framemot!
Glas 1 | Highland Park 12yo, 40 %; 399 kr | 2 | poäng |
Glas 2 | Highland Park Dark Origins, 46,8 %; 549 kr | 7 | poäng |
Glas 3 | Highland Park 18yo, 43 %; 799 kr | 31 | poäng |
Glas 4 | Highland Park ICE Edition 17yo, 53,9 %; 1999 kr | 35 | poäng |
Glas 5 | Highland Park Fire Edition 15yo, 45,2 %;1999 kr | 28 | poäng |
Glas 6 | Highland Park 14yo cask 2121, 59,7 %; 999 kr | 106 | poäng |
Glas 7 | Highland Park Viking Soul 14yo cask 2544, 59,9 %; 1199 kr | 208 | poäng |
Glas 8 | Highland Park Viking Line 13yo cask 5734, 63,2 %; 1195 kr | 130 | poäng |
Glas 9 | Highland Park 25yo, 45,7 %; 3995 kr | 219 | poäng |
Färg:Guldfärgad
Doft:Vaniljtoner, aning rök, lite russin
Smak:Sötma, lite torkad frukt
Eftersmak:Medellång, lite sötma som växer, russin
Poäng:85
Fat:100 % europeisk ek varav 20 % first fill sherry cask
Färg:Mörk guld
Doft:Russintoner, aning rök
Smak:Söt, torkad frukt, lite fat, kryddig/röktoner
Eftersmak:Röktoner, sötmatoner, torkad frukt, medellång
Poäng:89
Fat:80 % first fill sherry, varav 60 % europeisk ek + 20 % American oak
Färg:Mörk guld - ljus bärnsten
Doft:Torkad frukt, apelsintoner
Smak:Sötma, lite fat, torkad frukt
Eftersmak:Medellång, honungssötma, chokladtoner, torkad frukt
Poäng:90
Fat:100 % sherry varav 40 % first fill
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Vanilj, gula äpplen
Smak:Söt vanilj, lite eldig
Eftersmak:Vanilj, eldig, kokos, söt
Poäng:85
Fat:100 % first fill bourbon hogshead
Färg:Mörk guld
Doft:Chokladtoner, lite russin, vaniljtoner
Smak:Oljig, lite sötma, viss strävhet, fruktig
Eftersmak:Fruktig, kryddig, söt
Poäng:86
Fat:100 % port pipe
Färg:Bärnsten
Doft:Torkad frukt, ganska stor, russin, apelsin
Smak:Söt, torkad frukt, eldig
Eftersmak:Medellång, choklad, torkad frukt
Poäng:91 - 92
Fat:First fill American Oak Sherry Butt
Färg:Bärnsten med bruntoner
Doft:Torkad frukt, stor, sötma
Smak:Fyllig, sötma, torkad frukt
Eftersmak:Söt, lång, choklad, torkad frukt
Poäng:93 - 94
Fat:First fill Sherry Puncheon
Färg:Bärnsten, mörk
Doft:Torkad frukt, stor, lite eldig, aning fat
Smak:Choklad, stor, fyllig, torkad frukt
Eftersmak:Choklad, torkad frukt, sötma, lång
Poäng:94
Fat:Refill butt
Färg:Bärnsten
Doft:Chokladtoner, komplex. torkad frukt
Smak:Söt, fattoner, torkad frukt
Eftersmak:Kokos, sötmatoner, torkad frukt, ganska lång, mörk choklad
Poäng:93 - 94
Fat:100 % europeisk ek varav 50 % first fill
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024