Provning 166 Årsmöte

NYHETER


2021-02-25

Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-20

Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!

Läs mer och köp biljett här


2021-02-17 kl 09:00

Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar

Läs mer och köp biljett här!


2021-02-17

Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!


2021-02-17

Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!


2021-01-30

Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!


2021-01-24

Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg

Läs mer och köp biljett här!


2021-01-21

Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!


2021-01-20

Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2021-01-02 kl. 15:39

Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld


2021-01-02 kl. 13:10

Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.

Läs mer och köp biljett här


2020-12-20

Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!

Läs mer och köp biljett här


2020-11-26

Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!


2020-11-18

Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!

Läs mer och köp biljett här



© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021

Provning 166: Årsmöte med SWF/SMAD & Dala - 160305

Så var det då dags att avnjuta de senaste buteljeringarna från SMAD, SWF och gemensamt för dalaklubbarna. Från SMAD var det buteljering nr 16 och 17 sedan den första buteljeringen 2003. SWF (Svenska Whiskyförbundet) gjorde sin första buteljering 2005 och har nu hunnit till nr 22 och vi provade de senaste, nr 19-22. Samt den senaste dalabuteljeringen, nr 2. Som ny referens introducerades vid den här provningen Glenfiddich 15yo Solera. Slutligen fanns det en överraskning med i startfältet, den allra första buteljeringen från Ailsa Bay! Är inte så ofta man får vara med och prova den första utgåvan från ett destilleri. Således en unik chans. Ailsa Bay är ett nytt maltdestilleri som är granne med graindestilleriet Girvan sydväst om Glasgow. Måste dock säga, att jag hade förväntat mig lite mer av en premiärutgåva från ett systerdestilleri till Glenfiddich.


Några andra reflektioner beträffande de whisky som provades. Var väldigt stor skillnad mellan Arran som buteljerats för SMAD resp. SWF. Var det bara alkoholhalten som lyfte SMAD-utgåvan eller var det också ett bättre fat? För min del var Hellyers Road en positiv bekantskap i förhållande till mina förväntningar. Vi hade en 10-åring med för ca ett år sedan som var rent ut sagt dålig. Men Amrut som vinnare, vem hade kunnat tro att ynglingen i gänget skulle besegra alla gamlingar? En annan reflektion är, att det tydligen skall vara cask strength. Kan inte minnas att jag vid något tillfälle sett sån stor dominans för cask strength som vid den här provningen. Var det verkligen dessa tre så överlägset mycket bättre?


Vår ordförande Anders Norström hade fått det ärofulla uppdraget att leda dagens provning. Till att börja med, så hade han beslutat att det skulle bli en blindprovning (eller halvblind eftersom det var känt vilka whisky som fanns med förutom Ailsa Bay). Även styrelsen var lika ovetande som övriga deltagare om vad som fanns i glasen. Anders hade också tagit ett nytt grepp som provningsledare. I stället för att berätta om whiskyn som provades eller liknande, så lät han deltagarna berätta vad man kände i form av doft och smak i resp. whisky. Visade på en verklig bredd på upplevda dofter och smaker. Jag skulle t.o.m. våga påstå, att det kändes dofter och/eller smaker som rimligen inte fanns i whiskyn. T.ex. sherry från ett bourbonfat. Men vad gör det? Ingenting. Det viktigaste var, att vi upplevde det som en intressant och spännande provning.


De whisky som provades:

Glas 1

Arran 17yo/1996-2014, 46 %, SWF nr 20; 691 kr

32

poäng

Glas 2

Speyside Region 1995-2014, 49,7 %, Dalabut. nr 2; 775 kr

24

poäng

Glas 3

Glen Spey 26yo/1988-2015, 45,6 %, SMAD nr 17; 1395 kr

13

poäng

Glas 4

Hellyers Road 12yo/2002-2015, 46,2 %, SWF nr 22; 729 kr

24

poäng

Glas 5

Glenfiddich 15yo Solera, 40 %; 499 kr

27

poäng

Glas 6

Ailsa Bay 7yo, 48,9 %; 795 kr

33

poäng

Glas 7

Amrut, 56,5 %, SWF nr 19; 838 kr

199

poäng

Glas 8

Mortlach 20yo/1994-2015, 57,6 %, SWF nr 21; 1499 kr

157

poäng

Glas 9

Arran 17yo/1996-2014, 57,3 %, SMAD nr 16; 799 kr

178

poäng

Provningsnoteringar Bernt Sjödin


Arran 17yo/1996-2014, 46 %, SWF nr 20

Färg:Mörk guld

Doft:Måttlig, vaniljtoner

Smak:Lite fat, vanilj

Eftersmak:Medellång, vanilj, pepprig

Poäng:82


Speyside Region 1995-2014, 49,7 %, Dalabuteljering nr 2

Färg:Mörk guld

Doft:Vaniljtoner, lite eldig

Smak:Sötma, vanilj, gula äpplen

Eftersmak:Vanilj, lite sötma, ganska lång, gula äpplen

Poäng:86


Glen Spey 26yo/1988-2015, 45,6 %, SMAD nr 17

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Måttlig, lite sötma, vaniljtoner

Smak:Sötma, vanilj, lite sträv/fattoner

Eftersmak:Gräddig, vanilj, mogna äpplen

Poäng:89


Hellyers Road 12yo/2002-2015, 46,2 %, SWF nr 22

Färg:Ljus guld - guld

Doft:Vanilj, gula äpplen, aceton

Smak:Lite sträv, vanilj, chokladtoner

Eftersmak:Örtkryddig, vanilj, chokladtoner, gula äpplen

Poäng:90


Glenfiddich 15yo Solera, 40 %

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Sherrytoner, måttlig

Smak:Sötma, torkad frukt, lite fat

Eftersmak:Torkad frukt, chokladtoner, ganska lång, växte i eftersmaken

Poäng:88


Ailsa Bay 7yo, 48,9 %

Färg:Ljus guld

Doft:Rök, vaniljtoner, ungdomlig

Smak:Vanilj, rök

Eftersmak:Rök, lite ungdomlig, pepprig

Poäng:79


Amrut, 56,5 %, SWF nr 19

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Torkad frukt, sherrytoner

Smak:Eldig, choklad, torkad frukt

Eftersmak:Lång med sötma, torkad frukt och choklad

Poäng:91


Mortlach 20yo/1994-2015, 57,6 %, SWF nr 21

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Lite torkad frukt, sherrytoner

Smak:Torr, fattoner

Eftersmak:Eldig, lång, lite choklad, torkad frukt

Poäng:88


Arran 17yo/1996-2014, 57,3 %, SMAD nr 16

Färg:Ljus bärnsten

Doft:Torkad frukt, eldiga toner

Smak:Sötmatoner, torkad frukt, choklad

Eftersmak:Lång, choklad, torkad frukt

Poäng:91



Bernt Sjödin