Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Rökig Irländsk Whiskey
1661 beskattades whiskeyn hårt vilket ledde till att illegala destillerier dök upp lite här å var på ön. Connemara regionen var en utmärkt plats för dessa olaga entreprenörer, dock fanns ett bekymmer… hur man skulle torka malten utan att det märks för mycket.
Så malt torkades i små mängder på många platser i både hem och stall.
Malt snabbtorkades också i vissa fall med brinnande torv som också gav whiskeyn rökig doft och smak, den whiskeyn kallades Poteen Flavoured och lagrades aldrig några längre perioder på fat.
Rökiga whiskeyns fall…
Många Irländska destillerier låg vid kanaler så kol transporter med båt och användandet av kol i processen på destillerierna blev både enklare och billigare än torv vilket tog död på den lilla rökiga whiskey tradition som fanns på Irland.
Cooley har med Connemara whiskyn återskapat den rökiga tradition som en gång fanns på ön.
Enligt sägen var det Keltiska munkar i ett kloster på Irland som startade det hela under 700 talet då de framställde ett destillat som skulle användas till parfym för att dölja alla stinkande odörer. Man hade ju inte dusch och tvål så som vi har idag att ta till varje dag.
Men snart upptäcktes att man hade mycket roligare bakom klostrets murar om man istället drack denna after shave. Ryktet spred sig blixtsnabbt och mycket snart tillverkades en mångfald med varianter av denna dryck som fick namnet Uisge Beatha – livets vatten.
500 år senare tog Keltiska missionärs munkar med sig denna dryck till Skottland.
Skottarna började snabbt förädla denna dryck till det som vi idag kallar whisky… vidare så tillkom senare också konsten att lagra på fat.
Så även Skottarna erkänner irländarna som innovatörer men hävdar att:
“They may have invented it but we perfected it”
I slutet av 1700 talet fanns det mer än 2000 pannor på Irland (de festa illegala) och år 1887 fanns det 28 destillerier och 1966 bara fem kvar.
På Irland gjordes fram till 1989 bara en enda maltwhiskey – Bushmills malt
Innan Cooley destillery körde sin första destillering som sedan såldes som maltwhiskeyn Tyrconnel Pure Pot Still Single Malt 1992 3yo, numera säljs den som 6yo men tanken är att den ska säljas ännu äldre.
Traditionell Irish Pot still (1800 talet)
40% malt, 30% korn, 15% havre, 10% vete, 5% råg.
Denna ”öl” destilleras i koppar panna
Tidigt 1900 tal togs rågen och veten bort ur receptet och på 60 talet togs även havren bort.
Idag görs Pure Pot Still på 40% malt och 60% omältat korn, 50-50 förekommer också.
Eftersom spriten till en början blev skarp av det omältade kornet så blev det en nödvändighet att destillera tre ggr.
Pot still är således en blandning av mältat och omältat korn som inte ska förväxlas med single malt eller pure malt.
Magnus Olsson Åkerlund
Glas 1 | Jameson 18y Master Selection | 32 | poäng |
Glas 2 | Midleton Very Rare 2007 | 40 | poäng |
Glas 3 | Bushmills 1608 Anniversary Edition | 51 | poäng |
Glas 4 | Highland Park 18y | 28 | poäng |
Glas 5 | Connemara cask strength | 43 | poäng |
Glas 6 | Connemara 15y The Whisky Fair | 56 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Blommor, frukter, godis, sötma, kryddig, komlex, persika, mycket bra
Smak: Blommor, frukt, ek, tanin, choklad
Eftersmak: Lång, frukt, persika, choklad
Poäng: 87
Doft: Sötma, honung, komplex, ek, mycket fin
Smak: Ek, torv, komplex, honung, sötma, taniner
Eftersmak: Lång, ek, torv, söt, honung
Poäng: 89
Doft: Ung, spritig, frukter, äpplen, viss sötma, choklad
Smak: Tunn, choklad, lätt ek, frukter, viss besvikelse jämfört med doften
Eftersmak: Medellång, choklad, kryddor
Poäng: 83
Doft: Rök, sötma, frukter, jod, medicin, spritig, maltig
Smak: Rök, sötma, spritig, ung, viss sälta, frukt, godis, malt
Eftersmak: Medellång, sötma, godis, frukt
Poäng: 84
Doft: Sötma, honung, lätt rök, choklad, sälta ?
Smak: Söt, rök, ljus choklad, godis, vanilj, mycket söt
Eftersmak: Söt, vanilj, lätt rök, frukter
Poäng: 86
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024