Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
The Single Malt Academy of Dalecarlia (SMAD) – en vital 10-åring
De första whiskyklubbarna i Sverige bildades under 1990-talet. Under 2000-talet har det sedan skett en explosion i bildandet av nya whiskyklubbar. Bland dessa tidiga föregångare, så är det flera klubbar som under 2007 firar 10- eller 15-årsjubileum. En av dessa jubileumsklubbar är The Single Malt Academy of Dalecarlia (SMAD) som idag är Sveriges största whiskyklubb som drivs på ideell basis. Från starten 1997 med ca 50 medlemmar har klubben nu växt till drygt 220 medlemmar.
Klubbens 10-årsjubileum firades 12 maj med 140 deltagande medlemmar. Den hittills största provningen i klubbens historia. Planeringen av jubileet började redan under våren 2005. Och den första punkten var temat för jubileumsprovningen. Eftersom SMAD var först i världen med att prova den kompletta Springbank Limited Edition serien (25Y, 30Y, 35Y,40Y, 45Y och 50Y) så kändes det logiskt att försöka genomföra en ny högklassig Springbankprovning som jubileumsprovning. Men det krävs ju också en prominent provningsledare. Och vem kunde vara mer lämplig än Frank McHardy, numera Manager of Production hos Springbank. Frank kontaktades och lovade omgående att komma till Borlänge även om han tyckte att vi var tidiga med förfrågan eftersom provningen då låg mer än 2 år bort i tiden. I och med att provningsledare var klar kunde nu arbetet med inköp av whisky påbörjas. Till en början planerades för max 105 deltagare, men under resans gång reviderades målsättningen till 140 deltagare, d.v.s. 4 flaskor av varje whiskysort. För att bygga upp intresset hos medlemmarna har det från början av 2006 lämnats löpande information om hur arbetet med jubileet har utvecklats. Och medlemmarna har i sin tur spridit information så att medlemsantalet i slutet av 2006-början 2007 ökade snabbare än någon gång tidigare i klubbens historia.
Det som erbjöds deltagarna att prova var
Campeltown Loch 21Y (entréwhisky)
Longrow 14Y
Springbank 15Y
Springbank 21Y/buteljerad 2005 (tot. 2400 flaskor)
Springbank 25Y/buteljerad 2006 (tot. 1200 flaskor)
Springbank 25Y Frank McHardy bottling (tot. 610 flaskor)
Springbank 32Y (tot. 2400 flaskor)
Springbank 32Y/1972 cask 759 (tot. 242 flaskor)
Därefter följde en 3-rätters jubileumsmiddag.
Genom att planeringen av jubileet hade börjat redan 2005, så kunde hela paketet erbjudas till medlemmarna för endast 475 kr/person. (Jubileumsdagen var marknadspriset på enbart whiskyn över 500 kr/person).
När man ser sig omkring bland Sveriges whiskyklubbar, så är det en stor spridning i deltagarantal och inriktning. Från klubbar som prioriterar den sociala faktorn högt till klubbar som SMAD där fokus i första hand ligger på provningar. Med så många medlemmar är det svårt att få den sociala gemenskap som kan uppnås i mindre klubbar. Det har vid flera tillfällen inom styrelsen diskuterats om det skall sättas något tak för medlemsantalet. Men varje diskussion har givit som resultat att SMAD skall fortsätta att vara en klubb som är öppen för alla som vill vara medlemmar.
Allt eftersom klubben växt, så har såväl typen av provningar som antalet provningar utökats. När det gäller typ av provningar, så har det etablerats tre olika, nämligen:
1. Standardprovningar med max deltagarantal på 70 eller 105 personer.
2. Specialprovningar med 45-70 deltagare. Här är det frågan om exklusivare whiskyn med ett
genomsnittspris på 1500-2000 kr/flaska.
3. Superprovningar. Här är det fråga om riktigt exklusiva och sällsynta drycker, i första hand
whisky. Den första genomfördes 2001 och då provades Springbanks Limited Edition som beskrivs ovan. Därefter har det varit en årlig dylik provning. Den senaste var ”Maltwhiskydestillerier i grainwhiskydestillerier” som beskrivits i AoW (nr 1/2007 sid. 56-58).
Med dessa typer av provningar så kan det erbjudas ett utbud som kan tillfredsställa de flesta medlemmarna. Från normala standardprovningar till några av de mest exklusiva i Sverige. I och med den första superprovningen så etablerades också ”Årets skotte”, d.v.s. någon från Skottland kommer till Borlänge och leder en provning. Har under 2006-2007 utökats till tre skottar/år.
I takt med att medlemsantalet har ökat, så har också antalet provningar ökat. Målsättningen har varit att så många som möjligt skall kunna beredas plats på provningarna. Genom att öka antalet provningar så blir det också så, att medlemmarna prioriterar vilka provningar man vill gå på. Har hittills fungerat mycket bra och det är få medlemmar som får återbud till en provning.
Efter de första 10 åren så arbetar SMAD vidare mot nästa jubileum. Styrelsen hoppas också kunna tillföra några nya aktiviteter de närmaste åren. Förbättra utbildningsverksamheten, instifta utmärkelsen ”Årets malt” m.m.
Frank berättade att så många som 140 deltagare har han aldrig tidigare haft vid någon provning. Han verkade mycket nöjd med besök och provnign och ville gärna komma tillbaka. Så 2009 räknar vi med att se Frank i Borlänge igen.
Glas 1 | Longrow 14Y, 46% | 13 | poäng |
Glas 2 | Springbank 15Y, 46% | 17 | poäng |
Glas 3 | Springbank 21Y/buteljerad 2005, 46% | 148 | poäng |
Glas 4 | Springbank 25Y/buteljerad 2006, 46% | 48 | poäng |
Glas 5 | Springbank 30Y/1972, 46%; Private bottling cask 759 | 131 | poäng |
Glas 6 | Springbank 32Y, 46% | 13 | poäng |
Glas 7 | Springbank 25Y – Frank McHardy bottling, 46% | 61 | poäng |
Provningsnoteringar Per Eriksson
Doft: Rök, lite citrus, viss sötma, salmiak
Smak: Rök, lite salmiak, lätt sält, viss sötma
Eftersmak: Lite salmiak, lång
Poäng: 86
Doft: Citrus, malt, finstämd, sherry toner, honung
Smak: Söt, sherry, dock litye gummitoner, russin
Eftersmak: Gummi
Poäng: 84
Doft: Malt, mjuk sötma, godis, kola, lite ek, honung, frukter
Smak: Massor, mycket komplex, fyllig, ek, godis, söta frukter
Eftersmak: Mycket lång
Poäng: 93
Doft: Ek, sötma, vanilj, godistoner, honung, söt frukt
Smak: Massor, komplex, viss ek, söta frukter
Eftersmak: Mycket lång
Poäng: 92
Doft: Frukt, söta äpplen, vanilj, honung
Smak: Ek, frukt, dadlar, russin, honung
Eftersmak: Komplex och lång, russin
Poäng: 94
Doft: Mycket ek, vanilj, viss malt, söta frukter
Smak: Torv, frukt, söt frukt, Doften bättre än smaken
Eftersmak: Mycket lång
Poäng: 91
Doft: Nötter, ek, godis, vanilj, sötma, malt
Smak: En del sherry, sötma, choklad, vanilj
Eftersmak: Lång med choklad
Poäng: 93
Provningsnoteringar Bernt Sjödin
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Rökig, nöttoner
Smak: Salttoner, rökig, sötma, nötighet
Eftersmak: Lång med rökighet och nötighet
Poäng: 89
Färg: Ljus bärnsten - bärnsten
Doft: Nötig, fikon, honung
Smak: Sötma, nötig, fyllig, vanilj, svaga fattoner, mörk choklad
Eftersmak: Medellång – lång med tydliga russin, chokladtoner som stannar kvar länge
Poäng: 88
Färg: Ljus bärnsten - bärnsten
Doft: Nötig, torkade plommon, fikon
Smak: Fyllig, sötma, nougat, smörig, nötig, fikon, mjölkchoklad, vissa fattoner
Eftersmak: Lång med tydliga nöttoner, chokladtoner kommer efterhand
Poäng: 94
Färg: Ljus bärnsten - bärnsten
Doft: Sötma, chokladtoner, grästoner, svaga nöt- och fikontoner
Smak: Medelfyllig, nötig, angenäma fattoner, chokladtoner
Eftersmak: Medellång med nötiga chokladtoner
Poäng: 91
Färg: Guldfärgad
Doft: Vanilj, något knuten, malttoner, kokos
Smak: Vanilj, medelfyllig, svaga fattoner, mjuk
Eftersmak: Medellång med tydlig vaniljsötma
Poäng: 90
Färg: Mörk guld – ljus bärnsten
Doft: Sötmatoner, viss nötighet, mandelmassa, fikon, vanilj
Smak: Medelfyllig – fyllig, sötma, vanilj
Eftersmak: Lång med vaniljtoner, lite sötma
Poäng: 93
Färg: Ljus bärnsten - bärnsten
Doft: Fikontoner, aning vanilj, viss nötighet
Smak: Fattoner, medelfyllig, honung
Eftersmak: Medellång, vaniljtoner
Poäng: 92
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024