Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom | 2024-08-16 Inbjudan ute till Agitator med Oskar Bruno
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
Som utlovades vid provningen den 14 november 2009 så blev detta provning nr två.
Denna provning handlade om smak och doft.
Anders Norström som även denna gång ledde provningen berättade om de fem sinnen som vi har. Syn, hörsel, känsel, smak och lukt.
Exempel på smaker och dofter:
• Äpple – cider, äpplepaj, calvados, fruktig.
• Citrus – citron, lime, apelsin.
• Blommig – blommig, parfymaktig, doftrik.
• Torkad frukt – russin, aprikos, dadel, fikon, plommon.
• Oljig – linolja, oljig textur, oljedoft, klibbig känsla.
• Maltig – malt, sädesaktig, skorpaktig, mjölig.
• Vanilj – chokladkola, knäck, sirap, sötma.
• Träig – färskt barrträ, ek, sågspån, polerat trä.
• Kryddaktig – ingefära, kryddnejlika, kanel, muskot, koriander.
• Torvaktig – Rökig, jodaktig, fenol, antiseptisk
Följande whisky provades: Pris
BenRiach – 16yo, 40%; 519
BenRiach – Sauternes Finish 16 yo, 46%; 579
BenRiach – Madeira Finish 15 yo, 46%; 575
BenRiach – Pedro Ximenez Finish 15 yo, 46% 579
BenRiach – Tawny Port Finish 15yo, 46%; 579
BenRiach – Dark Rum Finish 15yo, 46%; 599
BenRiach som tidigare tillhört både Chivas och Pernod Ricard köptes 2004 av en privat grupp med Alistairs fader Billy Walker och två sydafrikanska investerare. Fram till 2004 hade BenRiach i stort sett endast levererat till blandindustrin då den anses blanda sig bra utan att sätta sin egen prägel på whiskyn. Fanns endast en 10-åring som introducerades 1994 som buteljerats av tidigare ägare. I och med ägarbytet så blev det en helt ny situation. Från att single malt varit oväsentlig så blev det nu en livsavgörande del för destilleriet. För närvarande går 25% av produktion på 2 milj. liter alkohol till single malt. Det finns nu också en mångfald olika buteljeringar. Olika ålder, rökig – icke rökig whisky, single Cask-buteljeringar och wood finishes. Stavningen ändrades från BenRiach till BenRiach – en marknadsgimmick.
BenRiach är i ett avseende ett unikt destilleri i Speyside. Redan 1972 började man producera även en rökig variant av maltwhisky. Något som man var ensamma om i nästan 30 år innan även Benromach och Tomintoul har börjat producera en rökig whisky. Med det intresse som idag finns för rökig whisky så är naturligtvis detta lager en guldgruva.
Glas 1 BenRiach – 16yo 40%
Glas 2 BenRiach 16 år 46%
Sauternes Finish
Efter lagring i traditionella amerikanska bourbonfat under c:a 13,5 år avslutas sedan lagringen. I 30 månader på fat från Chateau D’Yquem är det absolut mest exklusiva vinet från det lilla området Sauternes i Bordeaux, Frankrike.
Glas 3 BenRiach 15 år 46%
Madeira Finish
BenRiach Madeira 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i Madeirafat från ”Henriques and Henriques” på den halvtropiska portugisiska än Madeira, utanför norra Afrikas kust i Atlanten.
Endast 2400 flaskor av denna whisky har tillverkats för att förse hela världen med.
Glas 4 BenRiach 15 år 46%
Pedro Ximenez Finish
BenRiach PX 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i Pedro Ximenes-sherryfat från bodega, Jerez de la Frontera i Andalusien södra Spanien.
Endast 3060 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.
Glas 5 BenRiach 46%
Tawny Port Finish
BenRiach Tawny Port 15 år har fått mogna på traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i portvinsfat från området Douro i norra Portugal.
Endast 2040 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.
Glas 6 BenRiach 46%
Dark Rum Finish
BenRiach Dark Rum 15 år har fått mogna i traditionella amerikanska bourbonfat för att sedan avslutas i romfat från Karibiska öarna runt Jamaica.
Endast 2100 flaskor av denna whisky har tillverkats att förse hela världen med.
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024