Välkommen till Single Malt Academy of Dalecarlia
NYHETER: 2024-12-11 Inbjudan ute till Ardbeg Chapter 2 | 2024-10-10 Inbjudan ute till Clydesdale med Thomas Sundblom
NYHETER
2021-02-25
Nu är inbjudan ute till GlenAllachie Single Casks provningen!
2021-02-20
Nu är inbjudan ute till Superspecial 2021!
2021-02-17 kl 09:00
Snart är det dags för årsmöte och efterföljande provning. Till provningen finns det endast 3 platser kvar
2021-02-17
Adelphi/Ardnamurchan är nu slutsåld!
2021-02-17
Nu finns det endast 6 platser kvar till Ardbegprovningen i September!
2021-01-30
Inbjudan till Adelphi / Ardnamurchan med Alex Bruce och Jenny Karlsson är nu ute!
Läs mer och köp biljett här!
2021-01-24
Imorgon kl 10:00 släpps biljetterna till 2021 års exklusivprovning: Ardbeg
2021-01-21
Glenfarclasprovningen är nu slutsåld!
2021-01-20
Inbjudan till Glenfarclas med Callum Fraser är nu ute!
2021-01-02 kl. 15:39
Exklusivprovningen Talisker är nu slutsåld
2021-01-02 kl. 13:10
Inbjudan till Talisker Exklusivprovningen är nu ute.
2020-12-20
Inbjudan till Old Train Line från JWWW är nu ute!
2020-11-26
Provningen Johnnie Walker 200 år är nu slusåld!
2020-11-18
Inbjudan till Johnnie Walker 200 år med Mikael Lundén är nu ute!
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2021
29 augusti kom Micke Nilsson från Akkurat och presenterade ett urval från Clydesdales sortiment. Utanför vid älvkanten genomfördes efter vår provning ett annat fyrverkeri – Festival Salute. Inte nog med att vi provade whisky, dessutom njöt alla av en god middag på Domnarvsgården. Vi hade upprepat ett koncept som användes under en period i SMAD:s ungdom på Officerssalongen i Rommehed – obligatorisk mat. Men om detta koncept var gammalt så innehöll provningen en verklig nyhet. Blindprovning! T.o.m. så blind att inte ens styrelsen hade en susning om vad som fanns i glasen. Som Micke mycket riktigt påpekade, så kan det vara lite svårt att veta vad man skall säga vid en dylik provning. Det går ju inte att berätta om någon av de whisky vi provade eller aktuella destillerier. Så i stället berättade Micke lite om Japan och varför det helt plötsligt är sådan brist på äldre/åldersangiven whisky.
Man kan sammanfatta det hela genom att säga:
2007-2008 tillverkades endast 20 – 25 % av den volym som tillverkades 1980. En tillbakagång som Skottland varit ljusår ifrån trots stora problem för dryga 30 år sedan.
Sen kom helt plötsligt ett stort intresse för Highball – en whiskydrink – och behovet av japansk whisky ökade på den inhemska marknaden.
Efter en trevande inledning i början av 2000-talet så tog nu den internationella efterfråga ordentlig fart.
Och simsalabim så dracks den tillgängliga whiskyn upp.
Kanske inte ordagrant vad Micke sade, men det dock några huvudpunkter.
Det här med blindprovning är något speciellt hos SMAD. Första gången vi hade en dylik helblind provning. Ett viktigt skäl som anförs av förespråkarna för blinda provningar är, att man inte påverkas i sitt omdöme av vad det står på flaskan. Blir då mycket tydligare att smak och doft blir det som fäller avgörandet om vad som är bra resp. mindre bra whisky. Jag hörde många positiva kommentarer från deltagare som tyckte det var spännande och kul att prova på det här sättet. För egen del var jag dock inte så begeistrad över upplägget. Genom att det är oberoende buteljerare och många single cask, så kan det vara svårt att hitta en destillerikaraktär och därför jättesvårt att komma fram till vilket destilleri som är aktuellt. Men det kan ändå vara nyttigt att prova utan någon som helst förutfattad mening.
Apropå blind så kom jag att tänka på min tid i Avesta Sheffield (nuvarande Outokumpu). Företaget behövde cash, vilket innebar att kapital måste frigöras. Minskade lagernivåer är då en klassisk åtgärd. För att se till att något hände, så hade företagsledningen engagerat den legendariske företagsledaren Curt Nicolin. När jag och vår enhet stod inför ”förhör” hos herr Nicolin, så kunde jag inte låta bli att uttrycka min tillfredsställelse över de ”låga” lagernivåer som vår enhet redan hade. Varpå Curt Nicolin krasst konstaterade, att i de blindas rike så är även den enögde kung. Jag konstaterade vid provningen, att kvällens kung var Micke Nilsson. Enögd eller inte? Ja egentligen spelar den ingen roll eftersom han trots allt var kungen (eller Kingen som dom säger i Sveg).
Glas 1 | Port Dundas 26yo/1988-2015, 52,1 %, Hunter Laing; 1398 kr | 31 | poäng |
Glas 2 | Braeval 23yo/1989-2012, 54,9 %, Single Malts of Sc.; 1134 kr | 23 | poäng |
Glas 3 | Glen Keith 20yo/1993, 56,2 %, Blackadder Raw Cask;1341 kr | 62 | poäng |
Glas 4 | Mortlach 1995-2014, 46 %, Wemyss; 1298 kr | 70 | poäng |
Glas 5 | Clynelish 16yo/1995-2012, 55,8 %, Adelphi; 1398 kr | 105 | poäng |
Glas 6 | Bunnahabhain 27yo/1988-2015, 55,4 %, A.D. Rattray; 1998kr | 121 | poäng |
Glas 7 | Inchgower 19yo/1995-2015, 54,8 %, First Edition; 1298 kr | 48 | poäng |
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Kryddig, vanilj, frukttoner
Smak:Kryddig, vanilj, eldig
Eftersmak:Medellång, eldig, vanilj, lite sötma
Poäng:85
Färg:Ljus guld
Doft:Kryddig, vanilj
Smak:Fattoner/lite trätoner, vanilj
Eftersmak:Vanilj, gräddkola, eldig, lite fat
Poäng:84
Färg:Ljus guld (och med fatrester som är kännetecken för Raw Cask)
Doft:Sötmatoner, vanilj
Smak:Sötma, vanilj, chokladtoner, lite fat
Eftersmak:Vanilj, fruktig, lite vaniljsötma
Poäng:89
Färg:Ljus guld - guld
Doft:Vanilj, lite kryddig, frukttoner
Smak:Ganska lätt, vanilj, kryddig
Eftersmak:Vanilj, lite eldig, äpplig, medellång, lätt
Poäng:82
Färg:Bärnstenstoner
Doft:Aning torkad frukt, måttlig; doften växer vid lång uppvärmning
Smak:Torkad frukt, kryddig, fattoner
Eftersmak:Mycket torkad frukt, sötma, choklad, lång
Poäng:92
Färg:Bärnstenstoner
Doft:Måttlig, lite torkad frukt
Smak:Choklad, fattoner, torkad frukt, sötma, eldig
Eftersmak:Lång med torkad frukt, choklad (+ något som jag inte kunde definiera)
Poäng:90
Färg:Bärnstenstoner
Doft:Sötma, lite kryddig, aning fat
Smak:Lite choklad, torkad frukt
Eftersmak:Fattoner, sötma, träkryddig
Poäng:85
© The Single Malt Academy of Dalecarlia - 2024